Judo is een vorm van zelfverdediging. “Ju” “do” betekend de “zachte” “weg”. Dit betekent dat je niet tegen de kracht van je tegenstander gaat vechten maar juist meegaat met zijn beweging en daardoor hem/haar overwint.

Judo is bedacht door Jigoro Kano. Jigoro KanoJigoro Kano was een klein mannetje dat vaak werd gepest. Hij kon met de technieken die er toen bestonden eigenlijk niet zo veel. Deze waren te veel op kracht gericht. Hij heeft ontdekt dat wanneer je niet zo sterk bent, je slim moet zijn. Hij die sterk is heeft ook momenten dat hij heel zwak is. Iedere keer dat iemand zijn been optilt (een stap wilt maken) staat hij toch uit balans. Dus bewegen is erg belangrijk. Ook wanneer iemand heel hard duwt en jij ineens met hem meegaat, raakt hij uit balans en valt.

Toen hij dit wist ging hij al zelfverzekerder over straat. Hij wist dat hij ook van hele sterke mensen kon winnen. Hij ging dit leren aan andere mensen. Daar was de gevestigde orde niet zo blij mee en daagden hem uit voor een toernooi. De mensen die de traditionele vorm van jiu-jitsu beoefenden wilde graag tegen de leerlingen van Jigoro Kano vechten. Jigoro Kano nam de uitdaging aan en uiteindelijk hadden de leerlingen van Jigoro Kano het toernooi gewonnen. Hierdoor werd judo geaccepteerd en wordt nu ver buiten Japan judoles gegeven.