Jiu-jitsu is een allrounde sport die alle elementen in zich heeft. Vele andere budosporten wordt veel elementen van het jiu-jitsu seperaat beoefend.

Vele budosporten komen uit het jiu-jitsu. Zoals o.a. judo is een klein onderdeel van het jiu-jitsu ook het karate is uit het jiu-jitsu ontstaan. Alle sporten hebben zich in de loop der jaren door ontwikkeld. Jiu-jitsu kan je beoefenen als een verdedigingssysteem waarbij alle zwakke en sterke punten van het menselijk lichaam aanbod komen. Het jiu-jitsu staat aan de wieg van vele vechtsporten. Het is een sport die door bijna iedereen beoeffend kan worden. In het jiu-jitsu komen vele elementen aanbod zo zal er veel aandacht geschonken worden aan de sterke en zwakke punten van het menselijk lichaam dus eigenlijk het echte zelfverdediging. Maar jiu-jitsu is tegenwoordig meer dan alleen maar zelfverdediging. Jiu-jitsu is tegenwoordig uitgegroeid tot een sport. Hierbij wordt er ook met andere ogen gekeken naar het beoefenen van de jiu-jitsu technieken. Jiu-jitsu kan op recreatief niveau beoefend worden en zal er veel aandacht zijn voor de technieken.

De basistechnieken van jiu-jitsu zijn:

  • Hodoki-waza (bevrijdingstechnieken)
  • Uke-waza (weringen)
  • Atemi-waza (trap- en stoot-technieken)
  • Nage-waza (werptechnieken)
  • Kansetsu-waza (klemtechieken)
  • Shime-waza (omstrengelingtechnieken)

Op recreatief niveau zal het accent liggen op het juist uitvoeren van de technieken het samen beoefenen.
Het jiu-jitsu kent ook een bloeiend wedstrijd element. Ook hier wordt aandacht aangeschonken tijdens de jiu-jitsu lessen.

Er bestaan 2 verschillende vormen van wedstrijd jiu-jitsu:

  1. Fighting system
  2. Duo-system

Het fighting systeem

In het fighting system zitten 3 fasen, de wedstrijdduur is 3 minuten in deze 3 minuten zal de jiu-jitsuka proberen zoveel mogelijk punten te behalen of voortijdig de wedstrijd te winnen met full-house of te wel in iedere fase een ippon te scoren.

Fase 1. Hierin beginnen de deelnemers hun wedstrijd. Dit is de fase van trappen en stoten.

Fase 2 is het doorgaan in pakken en vervolgens de tegenstander naar de grond te werken. Dit kan door middel van worpen zodat je naar

Fase 3 kunt, het doorgaan op de grond. Je probeert je tegenstander te controleren op de grond door middel van klemmen, houdgrepen, verwurgen.

Het duo-system

Je krijgt verplichte aanvallen waarop zo reëel mogelijk op verdedigd moet worden. Je wordt door een jury vergeleken met het andere koppel en degene die het hoogst scoort heeft gewonnen. De verplichte aanvallen zijn de 5 handelingen van de 4 series van het Ebo-no-kata. De hoofdjury noemt het nummer op en de aanvaller zal gelijk reageren door met het genoemde aanval, aan te vallen. In totaal zal er per serie 3 handelingen gevraagd worden. De volgorde van de gevraagde handelingen is niet bekend bij de deelnemers. De overige 5 jury leden zullen kijken naar: reëelheid, attitude, techniek enz. Wie het best de oefening heeft laten zien zal het hoogst aantal punten scoren.